Rikky Schrever: “Het lezen van series helpt serieus!”

Rikky Schrever is moeder van twee dochters. Eentje leest graag, de ander niet. Rikky werkt bij Het RedactiePakhuis, waar ze kinderboeken en tijdschriften maakt. Daarnaast is zij gecertificeerd leesbevorderaar bij Leestijd, een samenwerkingsverband van diverse websites die lezen belangrijk vinden. Ze probeert kinderen op allerlei manieren aan het lezen te krijgen, bijvoorbeeld via leesprojecten op Zaanse scholen. Zij is van mening dat series een belangrijke rol spelen bij het stimuleren van beginnende lezers. Rikky-Schrever-eigenaar-De-Kinderboekenwinkel

Rikky: “Het lezen van series helpt echt om van een kind een betere lezer te maken. In literaire kringen wordt nog wel eens neergekeken op kinderboekenseries. De boeken zouden teveel dertien in een dozijn zijn, oftewel: als je er eentje hebt gelezen, ken je ze allemaal. Daar zit een kern van waarheid in (we hebben het immers over lectuur), maar dat is ook precies de kracht van series! Lezers willen nu eenmaal graag meer van hetzelfde. En waarom zou je als schrijver afwijken van een winnende formule? “

Kinderen beleven plezier aan kinderboekenseries

Critici vinden die voorspelbaarheid te makkelijk en halen hun neus op voor Leven van een loser en Geronimo Stilton. Maar waar ze aan voorbijgaan, is dat duizenden kinderen dagelijks veel plezier beleven aan deze en andere series. Tuurlijk zijn dit soort boeken geen kunstwerkjes te noemen. De personages zijn voorspelbaar en er zit weinig diepgang in. Nou en? Kinderboekenhelden als Bram Botermans en Geronimo krijgen het voor elkaar dat kinderen die nooit lezen, opeens een boek openen en het niet meer wegleggen tot het uit is.

Daarom is Rikky Schrever De Kinderboekenwinkel gestart

Voor kinderen die nog een beetje moeite hebben met lezen, biedt een boek uit een serie enige houvast. Omdat ze de hoofdpersonen en hun situatie al kennen, komen ze makkelijker in het verhaal. Zodra ze eenmaal gevorderde lezers zijn, kunnen ze altijd nog overstappen op boeken die wat meer uitdaging bieden. Griffelboeken komen pas daarna.

“Heerlijk toch, als je eindelijk eens een boek snel en met gemak kunt uitlezen?” aldus Rikky Schrever. “En het is natuurlijk ideaal dat het volgende deeltje al op je staat te wachten!
Het is mijn doel om het vinden van leuke boekenseries eenvoudiger te maken. De deeltjes die je nog niet hebt, zet je op een boekenlijstje dat je naar je familie kunt mailen.”

 

Want een serie is het allerleukst als je ‘m compleet hebt!