Babyboekjes waar de allerkleinsten dol op zijn!

Babyboekjes zijn er in vele soorten en maten. Er zijn kartonboekjes, knisperboekjes en zelfs badboekjes. De piepkleine verhaaltjes zijn speciaal bestemd om voor te lezen aan baby’s en dreumesen.

Om het jaar kiest een vakjury het allermooiste babyboekje.

Het winnende boekje van 2014

De winnaar van het Babyboekje van het jaar 2014 is Nijntje en de Wilde dieren. Dit stofboekje heeft aantrekkelijke felle kleurtjes. In het midden zit steeds een stoffen pop-up diertje. Het boekje bevat helaas geen geluidjes.

0 tot 6 maanden

Baby’s houden van boeken! Tot 6 maanden zien ze babyboekjes vooral als een leuk speeltje. Het maakt geluid, ze kunnen verschillende materialen voelen en de (primaire) kleurtjes trekken hun aandacht.

Het winnende boekje van 2016

De winnaar van het Babyboekje van het jaar 2016 is Kiekeboe! van Giuliano Ferri. Dit stevige kartonboek heeft flapjes. De dieren verstoppen zich achter hun poten of vleugels (de flapjes). Wie zit erachter? Helemaal achteraan zit een spiegeltje, wat baby’s natuurlijk prachtig vinden. Wie is dat kindje?

6 tot 12 maanden

Vanaf een maand of 6 kan baby zelf de bladzijden omslaan. Dat geeft een verrassingseffect: hier is nog een plaatje! Op deze leeftijd heeft het al zin om voor te lezen. Je kindje begrijpt het verhaaltje nog niet, maar vindt het fijn om naar je stem te luisteren.

Het winnende boekje van 2018

De winnaar van het Babyboekje van het jaar 2018 is Beestje, waar ben je? van Ingela P. Arrhenius. Bij dit boekje zitten onder de flapjes allerlei beestjes verstopt. De flapjes zijn van vilt en dus lekker zacht om aan te raken. Ook zullen ze minder snel scheuren dan papieren flapjes. Achterin zit een spiegeltje voor extra kijkplezier.

1 jaar

Rond de eerste verjaardag van je kindje kun je beginnen met aanwijsboekjes. Daarin staat op elke pagina een plaatje. Bijvoorbeeld een bal, een beer, een blokkentoren et cetera. Er zit geen verhaaltje in, maar dat hoeft ook niet. Het is al leuk om zo’n kartonboekje door te bladeren. Je kindje kan zo woordjes leren. Herhaling is hierbij heel belangrijk.

2020

De winnaar van het Babyboekje van het jaar 2020 is Mijn tuin, van Marion Billet. Dit geluidenboekje zal vooral kindjes vanaf 12 maanden aanspreken. In de tuin is van alles te zien, te horen en te voelen!

Binnenkort maken we het babyboekje van het jaar 2022 bekend. Houd De Kinderboekenwinkel dus goed in de gaten, of meld je aan voor onze leestips (ruim 9.000 lezers gingen je al voor!).

(Advertentie)

Met ERWASEENS wordt voorlezen een feestje!