De Grote Vriendelijke 100

Er is een nieuw lijstje in Kinderboekenland: De Grote Vriendelijke 100. Maar liefst 2500 luisteraars van de Grote Vriendelijke Podcast stuurden hun favoriete kinderboeken top 5 aller tijden in.

Wat meteen opvalt, is dat de top 10 van favoriete kinderboeken voornamelijk is geschreven door vrouwen. Roald Dahl is de schrijver met de meeste boeken in de lijst (6 stuks), gevolgd door Annie M.G. Schmidt, Thea Beckman en Tonke Dragt (ieder 5 stuks).

Klik op het plaatje om het boek nu te bestellen.

1. Lampje – Annet Schaap (Querido)

2. De brief voor de koning – Tonke Dragt (Leopold)

3. Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman (Lemniscaat)

4. Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt (Querido)

5. De koning van Katoren – Jan Terlouw (Lemniscaat)

6. De gebroeders Leeuwenhart – Astrid Lindgren (Ploegsma)

7. Harry Potter en de steen der wijzen – J.K. Rowling (De Harmonie)

8. Hier is de boze heks – Hanna Kraan (Lemniscaat)

9. Matilda – Roald Dahl (De Fontein Jeugd)

10. Ronja de roversdochter – Astrid Lindgren (Ploegsma)

Over de nummer 1 in deze top 10:

Lampje van Annet Schaap verscheen in 2017 en won vrijwel alle belangrijke kinderboekenprijzen: de Nienke van Hichtum-prijs, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel en de Vlaamse Boekenleeuw. Het boek is in meer dan 20 talen vertaald en werd als eerste vertaalde jeugdboek ooit genomineerd voor de Carnegie Medal, de Britse Gouden Griffel. Volgend jaar zendt de VPRO een vierdelige serie naar het boek uit.

De Nederlandse auteur Anna Woltz staat met vier boeken in de lijst. Van de 100 boeken in de lijst zijn er 57 geschreven door een vrouw en 43 door een man.

Opvallend is ook dat de lijst bijna net zoveel recente boeken als klassiekers bevat. 42 van de 100 titels komen uit deze eeuw. Gozert van Pieter Koolwijk valt net buiten de top 10. De winnaar van de Gouden Griffel van 2021 staat op plek 11.

Bekijk hier de volledige top 100.