De Grote Vriendelijke 100

De Grote Vriendelijke 100 van 2022 is bekendgemaakt. Meer dan 3.000 lezers van Hebban stuurden hun favoriete kinderboeken top 5 aller tijden in.

Lampje van Annet Schaap is voor het tweede jaar op rij gekozen tot favoriete kinderboek aller tijden. Anders dan vorig jaar staan ook op nummer 2 en 3 recente boeken: Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk en Gozert van Pieter Koolwijk.

Klik op het plaatje om het boek nu te bestellen.

1. Lampje – Annet Schaap (Querido)

2. Films die nergens draaien– Yorick Goldewijk (Ploegsma)

3. Gozert – Pieter Koolwijk (Lemniscaat)

4. De brief voor de koning – Tonke Dragt (Leopold)

5. Harry Potter en de steen der wijzen – J.K. Rowling (De Harmonie)

6. Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman (Lemniscaat)

7. Matilda – Roald Dahl (De Fontein Jeugd)

8. Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt (Querido)

9. Mot en de metaalvissers – Sanne Rooseboom (Van Goor)

10. Koning van Katoren – Jan Terlouw (Lemniscaat)

Over de nummer 1 in deze top 10:

Lampje van Annet Schaap verscheen in 2017 en won vrijwel alle belangrijke kinderboekenprijzen: de Nienke van Hichtum-prijs, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel en de Vlaamse Boekenleeuw. Het boek is in meer dan 20 talen vertaald en werd als eerste vertaalde jeugdboek ooit genomineerd voor de Carnegie Medal, de Britse Gouden Griffel. Volgend jaar zendt de VPRO een vierdelige serie naar het boek uit.

Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk won in 2022 de Gouden Griffel en Gozert van Pieter Koolwijk werd het jaar daarvoor met deze prijs bekroond. Zijn boek stond vorig jaar nog op de 11e plek.

De rest van de top 10 bestaat uit klassiekers van Tonke Dragt, Annie M.G. Schmidt en Jan Terlouw. De hoogste nieuwe binnenkomer is het boek van Sanne Rooseboom, op plek 9.

De gebroeders Leeuwenhart (12), Ronja de Roversdochter (14) en Hier is de boze heks (15) stonden vorig jaar nog in de top 10, maar vielen er nu net buiten.

Bekijk hier de volledige top 100.