Honden voorlezen voor meer leesplezier

Honden voorlezen? Ja, je leest het goed. In de openbare bibliotheek van Aurora (Colorado) worden elke eerste woensdag van de maand honden toegelaten. Kinderen lezen de honden voor en maken zo hun leeskilometers.

Twee jongens lezen een golden retriever voor

Volgens de bibliothecaris is dit een bewezen succesmethode. Allereerst kunnen de kinderen vrijuit lezen, zonder te worden gecorrigeerd. De honden luisteren kwispelend zonder de kinderen te onderbreken. Kinderen die niet graag lezen, raken hierdoor alsnog gemotiveerd. De jonge lezers hebben er plezier in om de viervoeters een halfuurtje voor te lezen en raken spelenderwijs gewend aan het horen van hun eigen voorleesstem.

 

Het project Wagging Tales is inmiddels zo populair dat ook andere bibliotheken luisterhonden hebben toelaten. Overigens zijn het niet zomaar honden die bij de voorleessessies aanwezig zijn. Het zijn getrainde hulphonden die een luisterend oor bieden. En hun favoriete voorleesverhaal? Waarschijnlijk Snuf de hond…

 

*UPDATE*

Van april tot juli 2017 heeft Bibliotheek Waalwijk een pilot gedaan onder de naam Kwispellezen – Beestachtig goed lezen met een hond. De onderzoekers gaven aan dat het effect verder reikt dan beter leren (of durven) voorlezen. De kinderen ervaren dat ze succesvol zijn en vertellen anderen over hun positieve ervaring met de hulphond. Daarnaast werden de ouders van de kinderen gewezen op het bestaan van kinderboeken voor zwakke lezers.

 

Wat wil je doen?
* Kinderboeken zoeken op serie
* Kinderboeken zoeken op schrijver