Met je neus in de boeken… of haal je daar je neus voor op?

Ben jij een veellezer? Of valt dat wel mee/tegen? We kennen ze allemaal, van die boekverslindende types die een hele bieb uitlezen. Daarentegen ken ik ook genoeg mensen die echt nooit een boek openslaan.

Maar wat is veel en wat is weinig als het om lezen gaat? Onderzoeksbureau GfK heeft daar nu een antwoord op! Het is namelijk zo:

  • Heavy lezers lezen minstens drie keer per week in een boek.
  • Medium lezers lezen een tot twee keer per week in een boek.
  • Light lezers, niet te verwarren met laser lights (haha), lezen minstens een tot drie keer per maand in een boek.

Dus nu vraag ik nog een keer: ben jij een veellezer? Dat zou zomaar kunnen. Ik dacht namelijk dat alleen lezers die letterlijk veel (pagina’s) lezen, veellezers zouden zijn. Maar volgens deze indeling hoeft dat dus helemaal niet. Het gaat erom dat je regelmatig een boek erbij pakt. Of een ereader. Dankzij deze verhelderende definities van GfK zijn er waarschijnlijk meer heavy lezers dan voorheen werd aangenomen. Sterker, ik blijk er ook eentje te zijn, ook al lees ik misschien maar een paar bladzijden en zeker niet elke dag. Hopelijk straalt mijn goede gedrag over op mijn kinderen. Goed voorbeeld doet goed volgen, nietwaar?

 

Wat wil je doen?
* Kinderboeken zoeken op serie
* Kinderboeken zoeken op schrijver