Wat voor kinderboeken zijn geschikt voor welke leeftijd? 

kinderboeken-leeftijd

​Kun je een baby al voorlezen? En kan een kind van 6 of 7 jaar al zelfstandig lezen? Je leest het hier! 

6 maanden

Baby’s willen rond 6 maanden alles bekijken en voelen. Dat is een mooi moment om te starten met babyboekjesbadboekjes, knisperboekjes of stoffen boekjes. Baby vindt het fijn om jouw stem te horen, dus beschrijf gewoon wat je ziet.

7 maanden

Rond 7-8 maanden kan je kindje eenvoudige woordjes als bal, pop en papa begrijpen en aanwijzen. Er zijn kartonboeken in overvloed met daarin een plaatje met eronder de naam van het voorwerp.

1 jaar

Rond de eerste verjaardag begin je met aanwijsboekjes of eenvoudige zoekboeken. Dat zijn themaboekjes met dieren, vormen, voertuigen en andere onderwerpen. Jullie kunnen de plaatjes samen benoemen. De woordenschat begint te groeien!

2 jaar

Rond 2 1/2 jaar kent jouw kindje al 600 woorden. Dit is een goed moment om te starten met heel eenvoudige kartonboekjes met een paar korte zinnetjes. Denk aan Rupsje Nooitgenoeg. Je leest in deze fase steeds hetzelfde verhaaltje voor, wen er maar aan!

3 jaar

Rond 3 jaar kan het voorlezen dan echt beginnen! Er zijn talloze voorleesboekjes voor peuters over ‘grote’ gebeurtenissen in een kinderleven: een baby op komst, uit logeren of leren fietsen.

4 jaar

Prentenboeken zijn ideaal voor deze leeftijd. Daar komen thema’s in voor als heimwee, blijdschap en jaloezie. Ook luisteren kleuters graag naar fantasieverhalen, zoals sprookjes en andere korte verhalen. Voorlezen wordt vanaf deze leeftijd een feestje!

6 jaar en 7 jaar

Kinderen leren vanaf 6 jaar lezen en schrijven. Maar: zelfstandig een verhaal lezen is nog een hele uitdaging. Een leesboek is in de ogen van een kind totaal niet aantrekkelijk. Al die grijze letters… ze spelen liever een spannende game! Samen lezen biedt dan uitkomst: om beurten een paragraaf of bladzijde voorlezen. Zorg ervoor dat de verhalen kort en overzichtelijk zijn.

8 jaar en 9 jaar

Kinderen van 8 jaar en ouder kunnen op zich prima zelfstandig lezen. Maar uit onderzoek blijkt dat het merendeel lezen saai of lastig vindt. Om kinderen te motiveren om meer te lezen, is het goed om te blijven voorlezen. Bij kinderen met leesproblemen is dit zelfs aan te raden. Door te luisteren naar gevarieerde verhalen zullen zij hun woordenschat en taalbegrip vergroten.