5 vragen voor… “Er was eens”!

Momenteel ligt er een heel nieuw verhalentijdschrift in de winkel: Er was eens. Daar wil De Kinderboekenwinkel natuurlijk het fijne van weten! We leggen 5 korte vragen voor aan de uitgever van dit kersverse kinderblad.

Er was eens tijdschrift voor kinderenAllereerst: wat voor tijdschrift is Er was eens?

Er was eens is een kindertijdschrift met zeven korte verhalen. Het is gedrukt op FSC-papier, dus heel duurzaam. Er staan sprookjes in en ook fabels, gedichten, en verhalen uit andere culturen. De verhaaltjes zijn stuk voor stuk heel geschikt om voor te lezen. Kinderen die al een beetje zelf kunnen lezen, kunnen de verhalen samen met hun vader of moeder hardop voorlezen. Of gewoon lekker zelf lezen.”

Voor wie is het tijdschrift precies bedoeld?

“Het verhalentijdschrift is speciaal gemaakt voor kinderen van 4 tot en met 9 jaar, en hun ouders natuurlijk. De jongste kinderen kunnen worden voorgelezen, en wat oudere kinderen kunnen het zelfstandig lezen. Al vinden die het vaak heerlijk om ook weer eens te worden voorgelezen.”

Hoe vaak verschijnt het?

“In Engeland bestaat dit blad al een paar jaar. Daar is het een maandblad en heel succesvol op scholen. In Nederland is het net nieuw, het eerste nummer is nu verkrijgbaar. Het verschijnt vier keer per jaar. Als het een groot succes is, willen we dit uitbreiden naar zes keer per jaar, dus tweemaandelijks. Maar dat is voor nu, in tijden van corona, nog een beetje te ambitieus.”

Er zijn heel veel verhalenboeken verkrijgbaar. Waarom dan nu een verhalentijdschrift?

“Een tijdschrift is eigenlijk als 7 geweldige boeken in één. Veel waar voor je geld, dus! De verhalen zien er uitnodigend uit; ze zijn kort en krachtig en mooi vormgegeven. En de kleurrijke illustraties maken het geheel nog aantrekkelijker, die spatten echt van het papier. Veel kinderen die nog maar net kunnen lezen, zien als een berg op tegen het lezen van een ‘echt’ boek. Zo’n heel boek vinden ze saai en onaantrekkelijk. Dat begrijp ik heel goed, kinderen van nu zijn gewend aan kleurrijke games en animatiefilms. Er was eens is net zo kleurrijk. De teksten zijn opgeknipt in korte paragrafen, wat het lezen ervan een stuk prettiger maakt. Lezen moet een feestje zijn, geen straf!”

Tot slot: waar is Er was eens te koop?

“Het eerste nummer heet De tovenaarsleerling en dat ligt in de maanden oktober en november [2020, red.] in de winkels. Mag ik reclame maken waar het ligt? Ja? Mooi! Het ligt in elk geval bij Bruna en Primera, maar ook bij de grotere supermarkten. We hebben een handige winkelvinder, daarin kun je zien waar het bij jou in de buurt te koop is.”

 

Bedankt voor het beantwoorden van deze vragen. Wij zijn enthousiast!

Er was eens kost € 6,50 en is verkrijgbaar bij Albert Heijn, Bruna, Primera en andere winkels die tijdschriften verkopen.

Ga voor een proefnummer naar de website van Er was eens.