Sinterklaasliedjes van nu!

Klik op het plaatje om dit boek te bestellen

Toevallig vroeg ik me vanmorgen af of iemand er al aan gedacht had om de Sinterklaasliedjes eens te moderniseren. Want we zingen vrolijk over een knecht, stoute kinderen, de roe en kaatsenballen… maar dat is echt niet meer van deze tijd. Ik ben kinderboekenschrijver en heb al eens een boek over Sinterklaas gemaakt, dus waarom niet? Nou, het antwoord is simpel. Zo’n boek is er al! Ik zag het vanavond bij EditieNL.

Sinterklaasje kom maar binnen – Sinterklaasliedjes van nu is geschreven door Paul Passchier en Thedo Keizer. Het staat vol met liedjes die zijn aangepast aan deze tijd. Om een voorbeeld te geven:

In het liedje Hij komt, hij komt! zongen we altijd “wie zoet was koek(?), wie stout was krijgt de roe”. Dat is nu vervangen door: “‘t is feest elk jaar. Mijn schoentje staat al klaar”. Beter!

En de knecht uit Zie ginds komt de stoomboot roept ons ook niet meer reeds toe. Voortaan zingen we: “Kijk, Piet staat te lachen en roept naar de kant: ‘Ik heb genoeg lekkers voor heel Nederland’!”

Niet alle aanpassingen hebben met de huidige pietendiscussie te maken. In het het lied Wie komt er alle jaren? zijn oubollige woorden vervangen door moderner taalgebruik.

 

Wie komt er alle jaren
daar weer uit Spanje varen?
Over de grote zee, ja ja…
Dat is Sinterklaas, hoera!

Wie brengt er veel cadeautjes?
Pakjes en pepernootjes,
letters van fijne chocola…
Dat is Sinterklaas, hoera!

Alleen jammer dat de ‘prentenboekjes’ uit het lied zijn geschrapt. Goede prentenboeken zijn toch zeker tijdloos… 🙂

Sinterklaasje, kom maar binnen
Hardcover, 48 pagina’s
Uitgeverij Ploegsma
Prijs: 9,99

Voor 23.00 uur besteld, de volgende werkdag in huis (via BOL.com)

 

In het liedjesboek staan vrolijke illustraties van Nynke Talsma

 

 

Wat wil je doen?
* Kinderboeken zoeken op serie
* Kinderboeken zoeken op schrijver
* Gratis leestips ontvangen