Veel lezen is belangrijk, tuurlijk. Maar wat levert het op?

Veel lezen doe je in de eerste plaats voor je plezier. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar het is niet alleen vermakelijk; het levert ook nog iets op!

Uit diverse studies blijkt dat als je veel leest, dit een positief effect heeft op je toekomst. We sommen een paar effecten voor je op.

  1. Veellezers studeren meestal langer dan niet-lezers. Zo krijgen zij uiteindelijk een hoger opleidingsniveau en betere kansen op een goede baan.
  2. Mensen die veel fictie lezen, kunnen zich beter inleven in anderen en tonen meer begrip.
  3. Dankzij lezen ontstaan er nieuwe verbindingen in onze hersenen. Kleine snelwegen, zeg maar, waardoor we dingen sneller en beter kunnen.

Kinderen die meer lezen, krijgen een betere leesvaardigheid. Het lezen gaat dan makkelijker en dat komt de leesmotivatie (het leesplezier) ten goede. Met als gevolg: nog meer boeken verslinden, meer plezier, et cetera.

Andersom is het effect natuurlijk negatief. Bij kinderen die moeite hebben met lezen, neemt het leesplezier af. Zij gaan juist steeds minder lezen.

Wanneer we met z’n allen minder lezen, kan op den duur onze leesvaardigheid verslechteren. Cultuurhistorici zijn ervan overtuigd dat de moderne westerse samenleving is ontstaan dankzij een groeiende leescultuur. Op het moment dat mensen massaal minder gaan lezen, zou dat wel eens negatieve gevolgen kunnen hebben voor ons sociale leven.
Kortom… gauw een kinderboek kopen (en zorgen dat het gelezen wordt)! 🙂

Bron: Lees:Tijd, een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau, 2018

 

Wat wil je doen?
* Kinderboeken zoeken op serie
* Kinderboeken zoeken op schrijver